کارت بازرگانی و مراحل اخذ آن
کارت بازرگانی و مراحل اخذ آن
کارت بازرگانی و مراحل اخذ آن :کارت بازرگانی مجوزی است که به دارنده آن اعم از شخص حقیقی یا حقوقی به موجب ماده ۲ قانون و مقررات صادرات و واردات مصوب ۱۳۷۲/۰۴/۰۲ مجلس شورای اسلامی اجازه داده می شود به امر تجارت خارجی بپردازد. بر اساس مقرراتی که در حال حاضر در دست اجراست اعتبار کارت بازرگانی از تاریخ صدور یکسال می باشد. تمدید کارت بازرگانی با ارائه مدارک لازم برای برای مدت مذکور انجام می گیرد و در دفعات بعد نیز به همین ترتیب ادامه می یابد.
انواع کارت بازرگانی
شعب اتاق بازرگانی با توجه به درخواست متقاضی، کارت های متفاوتی از قبیل کارت بازرگانی تجارتی، کارت بازرگانی خدماتی، کارت بازرگانی موردی و کارت بازرگانی تولیدی- صنعتی صادر می کند. کارت بازرگانی تجاری که هم برای متقاضیان حقیقی و هم حقوقی صادر می شود؛ مجوز فعالیت در زمینه صادرات و واردات کالاست.
- شخصیت های حقوقی که مجوز سرمایه گذاری با زمینه خدماتی دارند؛ می توانند کارت بازرگانی خدماتی دریافت کنند. دارندگان کارت بازرگانی خدماتی فقط قادر به واردات کالا در حوزه فعالیت خود هستند
- شخصیت های حقیقی و حقوقی که تقاضای فقط یک بار ترخیص کالا دارند باید کارت بازرگانی موردی بگیرند
- کارت بازرگانی تولیدی صنعتی برای شخصیت های حقوقی دارای مجوز سرمایه گذاری با زمینه تولید، صادر می شود. این کارت مجوز واردات مواد اولیه و لوازم کارگاهی و صادرات کالا های تولیدی است
مزایای استفاده از کارت بازرگانی
بر اساس قوانین گمرکی ایران، کارت بازرگانی مجوزی است که دارنده حقیقی یا حقوقی آن، میتواند بهصورت قانونی اقدام به تجارت در عرصه واردات و صادرات کالا کند.
- معرفی دارندگان حقیقی کارت به عنوان تاجر
- امکان صادرات و واردات کالا های مجاز و واردات کالا از مناطق آزاد کشور
- صادرات کلیه کالا های مجاز بازرگانی
- صدور ویزای تجاری
- صدور گواهی مبدا
- امکان عضویت دارندگان کارت در شعب اتاق بازرگانی
- ارتباط با تجار خارجی
- مبادله اطلاعات تجاری در سطح جهان
- شرکت در نمایشگاههای ملی و بینالمللی داخلی و خارجی
- مبادرت به امر صادرات و واردات کالا بهصورت تجاری
- مبادرت به حقالعمل کاری در گمرک
- ثبت سفارش
- ترخیص کالا از گمرک
- انجام حق العمل کاری در گمرک
- ثبت برند لاتین
- امکان برقراری ارتباط با بازرگانان خارجی و تبادل اطلاعات
- امکان دریافت ویزای تجاری
معایب اخذ کارت بازرگانی :
کسانی که اقدام به اخذ کارت بازرگانی می کنند می بایستی در نظر داشته باشند به عنوان تاجری که به قوانین واردات و صادرات کشور آشنایی دارد، مشمول قوانین مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر واردات کالا می باشند و موظف هستند ضمن ثبت نام در سامانه های مورد نظر، مالیات فعالیت تجاری خود را پرداخت کنند.
اخذ کارت بازرگانی برای کسانی که می خواهند به دفعات اقدام به واردات و صادرات کالا نمایند مناسب و مزیت حساب می شود، اما برای کسانی که اقدام به اجاره یا فروش این کارت می کنند مخاطرات و تبعات حقوقی و مالی بسیار زیادی دارد.
افراد معاف از اخذ کارت بازرگانی
قانون گذار بعضی از اشخاص را از اخذ کارت بازرگانی معاف کرده است. یعنی این افراد برای فعالیت در عرصه های مذکور به ارائه کارت بازرگانی نیاز ندارند. اشخاصی که کالا های وارداتی آن ها به تشخیص گمرک فروشی نیستند؛ پیله وران، ملوانان ایرانی که در شناوران واقع در مرزهای ساحلی ایران و کشورهای خارجی فعالیت می کنند؛ کارگران ایرانی که موفق به دریافت کارنامه شغلی از وزارت کار شده اند و در خارج از ایران مشغول به کار هستند و شرکت تعاونی مرزنشینان مشمول قانون معافیت از اخذ کارت بازرگانی هستند.
افراد محروم از اخذ کارت بازرگانی
- افرادی که به موجب قانون از تمام یا بخشی از حقوق اجتماعی محروم شده اند
- افرادی که فساد اخلاقی آن ها بر کسی پوشیده نیست
- افراد ورشکسته ای که تقصیر و تقلب آن ها محرز شده است
- افراد ورشکسته ای که هنوز امور تصفیه آن ها انجام نشده است
مالیات کارت های بازرگانی
اخذ کارت بازرگانی به تنهایی مشمول پرداخت مالیات نمی شود؛ بلکه میزان درآمد مشمول مالیات دارنده کارت منجر به تعیین میزان مالیات می گردد. طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم، میزان مالیات برای شخصیت های حقیقی بر اساس درآمد مشمول مالیات آن ها و برای شخصیت های حقوقی معادل ۲۵ درصد درآمد آن ها محاسبه می شود.
مقررات مالیاتی حاکم بر کارت بازرگانی
دارا بودن کارت بازرگانی به تنهایی منجر به وضع مالیات نمی گردد درآمد مشمول مالیات تعیین کننده مالیات قابل پرداخت خواهد بود
برای اشخاص حقیقی بر اساس درآمد مشمول مالیات طبق نرخ ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم و برای اشخاص حقوقی ۲۵% درآمد محاسبه و اخذ می گردد.
ماده ۱۳۰ :
بدهی های گذشته موضوع مواد (۳) تا (۱۶) و تبصره (۳) ماده (۵۹) , ماده (۱۲۹) قانون مالیات های مستقیم مصوب ۳/۱۲/۱۳۶۶ و اصلاحیه های بعدی آن قابل مطالبه و وصول نخواهد بود.
تبصره :
وزارت امور اقتصادی و دارایی می تواند بدهی مالیات هایی که سال تحصیل درآمد مربوط یا تعلق آن ها حسب مورد قبل از سال ۱۳۶۸ باشد را تا سقف یک میلیون ریال برای هر مودی در نقاطی که مقتضی بداند کلا“ یا جزئا“ مورد بخشودگی قرار دهد .
ماده ۱۳۱ :
نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد به شرح زیر است
- میزان سی میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ پانزده درصد ۱۵
- یکصد میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد سی میلیون ریال به نرخ بیست درصد ۲۰
- دویست و پنجاه میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد یکصد میلیون ریال به نرخ بیست و پنج درصد (۲۵% )
- یک میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد دویست و پنجاه میلیون ریال به نرخ سی درصد ۳۰
- نسبت به مازاد یک میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ سی و پنج درصد ۳۵%
نکات مهم :
- اخذ هر کارت بازرگانی حداکثر سه رشته فعالیت مجاز است
- دریافت کارت عضویت صرفا تیک خدمات را فعال کنید .
- گواهی نمایندگی” و یا “مادر تخصصی” تیک نمایندگی فعال و با ارایه مدارک شعبه اصلی می توانید ۱۴ رسته فعالیت را انتخاب کنید .
- کارت بازرگانی صرفا برای مدیرعامل صادرمی شود و ریس هیات مدیره هم می تواند کارت دریافت کند .
- یک شخص می تواند همزمان هم کارت حقیقی و کارت حقوقی داشته باشد اما داشتن دو کارت حقیقی یا دو کارت حقوقی برای یک شخص امکانپذیر نیست.
- در صورتی شرکت قبلی مدیرعامل غیرفعال باشد یا شرکت قبلی مدیرعامل جدید معرفی نماید می تواند با شرکت جدید کارت دریافت کند .
- شما می تواند با مراجعه به سامانه جامع تجارت کارت عضویت را به کارت بازرگانی و بالعکس تبدیل کنید .
- اتباع غیر ایرانی صرفا بعنوان مدیرعامل شرکت می توانند برای کارت بازرگانی / عضویت حقوقی اقدام نمایند.
- اخذ کارت بازرگانی برای تعاونیها و اتحادیه ها بعد از بررسی سامانه جامع تجارت و سازمان صمت توسط اتاق بازرگانی استان صادر می گردد .
مراحل صدور کارت بازرگانی
شرایط صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی ایرانی
بر اساس تعریف گمرک ، کارت بازرگانی مجوزی است که دارنده آن چه شخصی حقیقی باشد چه شخصیتی حقوقی، میتواند با داشتن آن اقدام به تجارت در عرصه واردات و صادرات کالا کند. این تجارت از ثبت سفارش و ترخیص کالا از گمرک تا واردات از مناطق آزاد، حق العملکاری در گمرک و صادرات کالا های مجاز را در بر دارد.
بسیاری از افراد علاقمند به فعالیت های بازرگانی، برای دریافت کارت بازرگانی از طریق وزارت بازرگانی اقدام میکنند. اگر درک درستی از نحوه درست این کارت وجود نداشته باشد، با تمام مزیتهایش می تواند دردسرساز هم باشد. به این صورت که عده ای با اجاره دادن کارت های بازرگانی شان به قاچاق کالا در کشور دامن زده اند و یا عده ای از صادرکنندگان برای فرار از زیر بار برخی قوانین، با کارت بازرگانی دیگر افراد (که عمدتا هم روستایی بودهاند) اقدام به واردات کالا میکردهاند.
- یک برگ اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی که به گواهی اداره ثبت شرکت ها رسیده باشد (با امضای متقاضی کارت بازرگانی و اصل گواهی پلمپ دفاتر،از اداره ثبت شرکت ها)
- گواهی عدم سوء پیشینه که از زمان صدور آن ۶ ماه بیشتر نگذشته باشد.
- مفاصا حساب مالیاتی موضوع ۱۸۶ ماده ی قانون مالیات های مستقیم مبنی بر بلامانع بودن صدور کارت بازرگانی
- کارت ملی و یک سری کپی کامل از پشت و روی آن
- سه قطعه عکس شش در چهار، جدید، تمام رخ، ساده
- ارائه اصل و کپی مدرک تحصیلی معتبر(حداقل دیپلم)
- کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان و یک سری کپی از پشت روی آن
- داشتن حداقل سن ۲۳ سال تمام.
- گواهی بانک مبنی بر تایید حساب جاری و حسن اعتبار بانکی به نام متقاضی(با مهر امضای رئیس شعبه)
ارائه یکی از مدارک ذیل:
الف) اصل و کپی سند مالکیت شش دانگ به نام متقاضی ،به آدرس دفتر کار (آدرس اظهارنامه)
ب) اصل و کپی اجاره نامه محضری معتبر به نام متقاضی،برای محل کار و به آدرس دفتر کار ( آدرس اظهارنامه )
ج) اصل و کپی سند مالکیت به نام غیر و اصل و کپی اجاره نامه عادی به نام متقاضی،برای محل کار و به آدرس دفتر کار( آدرس اظهارنامه ) با امضای دو شاهد ذیل آن
- ارائه ی اصل و کپی مدرک تولیدی معتبر از یکی از وازارتخانه های تولیدی برای واحدهای تولیدی الزامیست.(صنوف تولیدی دارای پروانه ی کسب مشمول این بند نمی گردند)
- ارائه کد اقتصادی جدید(اصل و کپی) و یا ارائه تاییدیه ی پیش ثبت نام در سایت Tax.gov.ir و تعهد مبنی بر ارائه کد اقتصادی جدید پس از صدور
شرایط صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی غیرایرانی
- داشتن کلیه شرایط مقرر برای اشخاص ایرانی به استثنای برگ پایان خدمت نظام/معافیت
- داشتن پروانه کار و اقامت معتبر
- عمل متقابل کشور متبوع آن ها در مورد ایرانیان مقیم آن کشور. در موارد خاص که صدور کارت بازرگانی بدون توجه به عمل کشور متبوع متقاضی به تشخیص وزارت بازرگانی ضرورت داشته باشد، وزارت مذکور میتواند مجاز بودن صدور کارت بازرگانی برای این قبیل متقاضیان را بدون رعایت شرط عمل متقابل به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران اعلام نماید
مدارک مورد نیاز جهت تشکیل پرونده صدور کارت بازرگانی اشخاص حقوقی
- اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی که به گواهی اداره ثبت شرکت ها رسیده باشد
- اصل گواهی پلمپ دفاتر ، از اداره ثبت شرکت ها
برای دریافت اظهارنامه و گواهی پلمپ به نزدیکترین دفتر پست و اداره ثبت شرکت ها مراجعه فرمائید
- در خصوص شرکت های با مسئولیت محدود ارائه یک برگ کپی تقاضانامه ثبت شرکت های داخلی و شرکت نامه رسمی که ممهور به مهر اداره ثبت شرکت ها باشد الزامی استدر خصوص شرکت های سهامی خاص و عام ارائه یک برگ کپی اظهار نامه ثبت شرکت های سهامی خاص یا عام که ممهور به مهر اداره ثبت شرکت ها باشد الزامی است
- اصل گواهی عدم سوء پیشینه مدیرعامل
- فرم دال تکمیلی از سایت به همراه امضاء مدیرعامل، مهر شرکت و گواهی امضاء در دفتر اسناد رسمی
- اصل گواهی موضوع ماده ۱۸۶ق.م .م مربوط به آخرین سال عملکرد مبنی بر بلامانع بودن صدورکارت بازرگانی در سال جاری به آدرس دفتر مرکزی شرکت
- روزنامه رسمی تاسیس و کلیه تغییرات شرکت تا این تاریخ، موضوع فعالیت شرکت بایستی در راستای صادرات و واردات کالا باشد
- اصل کارت ملی مدیرعامل در صورت داشتن هر گونه تغییرات در مشخصات سجلی اسکن و بارگذاری تصویر شناسنامه از تمامی صفحات الزامی می باشد، دو قطعه عکس جدید، تمام رخ ، ساده رنگی و با پشت زمینه سفید
- اصل مدرک تحصیلی معتبر حداقل دیپلم متوسطه مدارک خارج از کشور پس از ارزشیابی توسط اداره دانش آموختگان وزارت علوم مورد پذیرش می باشد
تبصره :
دارندگان پروانه بهره برداری صنعتی، کشاورزی، معدنی، خدمات فنی مهندسی و خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات ICT از مراجع ذیربط مشروط به انقضای دو سال از تاریخ صدور پروانه، از ارائه مدرک فوق معاف می باشند.
- اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان
تبصره :
متقاضیانی که سن آنان ۵۱ سال تمام باشد از ارائه پایان خدمت معاف می باشند
- داشتن حداقل سن ۲۳ سال تمام
- اصل گواهی بانک مبنی بر تایید حساب جاری و حسن اعتبار بانکی به نام متقاضی فقط روی فرم الف قابل قبول است با مهر امضای رئیس شعبه. ضمنا حساب های جاری شتاب مربوط به شهرستان ها در صورتیکه روی فرم الف تایید شده باشد قابل قبول است
- ارائه یکی از مدارک مالکیت ذیل
الف: اصل سند مالکیت شش دانگ به نام شرکت، به آدرس دفتر مرکزی
ب: اصل اجاره نامه محضری معتبر به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی
ج: اصل اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی
مدرک تولیدی معتبر از یکی از وزارتخانه های تولیدی برای واحدهای تولیدی صنوف تولیدی دارای پروانه کسب مشمول این بند نمی گردند
- کد اقتصادی جدید و یا ارائه تاییدیه پیش ثبت نام و تعهد مبنی بر ارائه کد اقتصادی جدید پس از صدور
چند نکته بسیار مهم در مورد تشکیل پرونده صدور کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
- کارمندان تمام وقت دستگاه های دولتی نمی توانند کارت بازرگانی دریافت نمایند
- ارائه حداقل مدرک تحصیلی دیپلم الزامی است
- حضور متقاضی یا نماینده قانونی او در مرحله برابر اصل و تحویل کارت الزامی است
- برای هر واحد ملکی فقط یک کارت بازرگانی صادر می گردد
- حضور متقاضی در کلاس های آموزشی براساس نوع مدرک تحصیلی پس از مراجعه به اتاق الزامی می باشد
- کلیه مدارک در محل اتاق برابر اصل می گردد
- متقاضیان محترم در انتخاب رشته فعالیت های خاص در زمان تکمیل اطلاعات ثبت نامی از طریق سایت این اتاق دقت فرمایند که رشته های انتخاب شده در راستای نیازهای وارداتی آنان باشد زیرا تنها واردات در چهارچوب رشته های انتخابی امکان پذیر خواهد بود و برای صادرات کالا محدودیتی وجود ندارد
آموزش ثبت درخواست کارت بازرگانی در سامانه جامع تجارت
- مرحله اول :
- ورود به وب سایت WWW.NTSW.IR و انتخاب گزینه ورود .
- در صورتی که قبلا در سامانه ثبت نام نداشتید وارد قسمت ثبت نام بشوید .
- پیش فرض سامانه شخصیت حقیقی می باشد. در صورتی که تقاضایی کارت حقوقی دارید بعد از ورود به سامانه با شخصیت حقیقی وارد بخش (( معرفی شرکت )) شده و نسبت به تکمیل اطلاعات درخواستی اقدام کنید .
- ثبت نمایندگی شخصیت حقیقی یا حقوقی هم مشابه ثبت عادی می باشد .
۳- مرحله دوم :
بعد از ثبت نام یا ورود به قسمت کارتابل وارد شده و بارگذاری صلاحیت ها را انتخاب نموده و مدارک خود را بارگذاری نمایید .
۳- مرحله سوم
پس بارگذاری مدارک وارد بخش ثبت درخواست صدور کارت شوید و در صورتی که جهت تمدید کارت وارد شده اید از قسمت تمدید کارت استفاده نمایید .
۴- مرحله چهارم :
- بعد از ثبت درخواست وارد قسمت (( تعهدنامه کارت بازرگانی )) خواهید شد که می توانید تعهدنامه جایگزین فرم (( د )) را تکمیل نمایید .
- بعد از تکمیل تعهد نامه تیکه مورد نظر را فعال و گزینه (( مرحله بعد )) را کلیک نموده و وارد صفحه جدید می شوید .
نکات مهم :
۱- داشتن حساب جاری و دسته چک صیاد برای متقاضیان کارت بازرگانی اجباری می باشد .
۲- داشتن پرونده مالیاتی برای متقاضیان کارت بازرگانی اجباری می باشد .
۵- مرحله پنجم :
پس از تکمیل فرم مطابق تصویر تمامی مدارک را بارگذاری می نمایید .
تذکر : با توجه به اینکه بارگذاری اطلاعات و مدارک توسط متقاضی انجام می گردد ویرایش اطلاعات صرفا از بخش مدیریت حساب کاربری انجام می شود .
ندکر : شما می بایست یکی سه مدرک «مدرک تحصیلی»، «پروانه بهره برداری» و «سابقه فعالیت تجاری»،حداقل در سامانه بارگذاری نمایید .
تذکر : تولید کنندگان محترم جهت صدور کارت بازرگانی می بایست اطلاعات مربوط به «پروانه بهره برداری» را بارگذاری نمایند.
نکات مهم:
یکسان بودن شماره شبای ثبت شده با حساب های جاری یا دسته چک صیاد ( با استعلام بانک مرکزی )
در هر مرحله شما می توانید با کلیک روی گزینه (( ذخیره اطلاعات )) اطلاعات وارد شده را به صورت «پیش نویس» ذخیره نمایید.
پس از تکمیل فرم رروی گزینه «ثبت درخواست» کلیک کنید تا جهت بررسی اطلاعات به کارشناسان مربوطه ارسال گردد.
وضعیت های مختلف بررسی درخواست متقاضی کارت بازرگانی در سامانه جامع تجارت :
تذکر : صرفا « پیشنویس » و « نیازمند رفع نقص »، امکان ویرایش پرونده وجود دارد .
- ارسال : در حال ارسال به سامانه اعتبارسنجی میباشد.
- بررسی : ارسال جهت بررسی در کارتابل کارشناس سازمان صمت استان
- بررسی اتاق : ارسال درخواست بعد از تایید توسط سازمان صمت جهت بررسی به اتاق بازرگانی
- در حال چاپ : درخواست مورد تایید نهایی سازمان صمت و اتاق بازرگانی قرار گرفته است.
- نیازمند رفع نقص : درخواست متقاضی توسط کارشناس ناقص اعلام شده و میبایست توسط متقاضی ویرایش شده و قسمت های دارای نقص اصلاح شود.
- رد شده : در این وضعیت ، از نظر کارشناس استان، متقاضی شرایط اخذ کارت بازرگانی را نداشته و درخواست رد شده است ( در این وضعیت امکان ویرایش وجود ندارد و می بایست درخواست جدید ثبت شود ).
- درصورت ناقص بودن پرونده، از طریق پیامک و پست الکترونیکی به شما اطلاع داده می شود تا با مراجعه مجدد اطلاعات و مدارک را تکمیل نمایید
- در صورت تایید شدن مدارک با در دست داشتن اصل مدارک، جهت تکمیل ثبت نام به اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی یا اتاق تعاون مربوطه مراجعه نمایید
- تا زمانی که کارت را دریافت نکرده اید با مراجعه مجدد به سامانه از آخرین وضعیت درخواست در کارتابل اتاق بازرگانی/ اتاق تعاون/ سازمان صنعت معدن و تجارت مطلع شوید.
نکات مهم در ثبت درخواست :
- حتما از مرورگر Microsoft Internet Explorer) IE)، نسخه ۶ به بعد استفاده شود.
- در حین ثبت درخواست، از دکمه های Back و Forward مرورگر استفاده نشود.
- پر کردن اقلام اطلاعاتی که با علامت * مشخص شده اند، الزامی است.
- مرحله از تکمیل فرم ها، تنها با زدن دکمه مرحله بعد، اطلاعات درج شده در آن بخش ذخیره می شود.
- هیچ یک از بخش ها و صفحات سامانه، نیازی به تغییر صفحه کلید از فارسی به انگلیسی نمی باشد.
- طی مراحل ثبت درخواست، اطلاعات پرونده شما به صورت خودکار در این سیستم ذخیره می گردد و چنانچه به هر علتی (قطع شدن ارتباط اینترنتی، آماده نبودن مدارک و …) ادامه ثبت اطلاعات برای شما میسر نبود، یک ماه فرصت دارید تا با مراجعه مجدد به همین پیشخوان درخواست خود را تکمیل نمایید.ولی در صورت تکمیل نکردن پرونده تا حداکثر یک ماه، درخواست ناقص حذف گردیده و لازم است ثبت اطلاعات را مجدداً از مرحله اول آغاز نمایید.
مدت اعتبار کارت بازرگانی
اعتبار کارت بازرگانی یک سال است. پس از اتمام زمان مقرر، شخص با ارائه مدارک مورد نیاز می تواند جهت تمدید اعتبار کارت اقدام کند. تا دو مرتبه، کارت هر بار به مدت یک سال تمدید می شود. پس از اتمام زمان تمدید دوم، تمدید سه ساله کارت امکانپذیر است. پس از پایان سه سال می توان کارت را به مدت پنج سال تمدید نمود.
تمدید کارت بازرگانی
مراحل تمدید کارت بازرگانی تا حدود زیادی همانند مراحل اخذ اولیه کارت بازرگانی می باشد. به این ترتیب که مدارکی چون حداقل مدرک دیپلم، حداقل۲۳ سال سن، اجاره نامه، مفاصا حساب دارایی، حسن اعتبار بانکی، گواهی عدم سوء پیشینه و کارت پایان خدمت یا معافی مورد نیاز می باشد.
نکته مهم
علاوه بر مدارک بالا نیاز به مفاصا حساب بیمه ( در خصوص کارت های بازرگانی حقوقی )و پرداخت مالیات یک در هزار و سه در هزار کارکرد سال قبل می باشد.
نکته دوم
در هنگام تمدید کارت بازرگانی چنانچه کارت بازرگانی حقیقی باشد دیگر نیاز به طی کلاس های آموزشی اتاق بازرگانی و شرکت در آزمون نیست و چنانچه کارت بازرگانی حقوقی بوده مدیرعامل شرکت هم تغییر نکرده باشد بازهم نیاز به گذراندن مجدد کلاس به هنگام تمدید کارت بازرگانی نیست.
تنها زمانی در تمدید کارت بازرگانی نیاز به طی کردن دوره آموزشی است که مدیرعامل شرکت مربوطه تغییرکرده باشد
مدارک مورد نیاز جهت تمدید کارت بازرگانی
مدارک مورد نیاز جهت تشکیل پرونده تمدید کارت بازرگانی اشخاص حقوقی
- فرم دال ( تکمیلی از وب سایت به همراه مهر و امضاء متقاضی (درصورت تغییر مدیرعامل این فرم نیاز به گواهی امضاء در دفترخانه اسناد رسمی دارد)
- ارائه اصل کارت بازرگانی در زمان حضور در اتاق
- اصل کارت ملی ( در صورت داشتن هر گونه تغییرات در مشخصات سجلی اسکن و بارگذاری تصویر شناسنامه از تمامی صفحات الزامی می باشد)
- اصل گواهی موضوع ماده ۱۸۱ق.م.م مربوط به آخرین سال عملکرد مبنی بر بلامانع بودن تمدید کارت بازرگانی در سال جاری به آدرس مندرج درکارت بازرگانی
- اظهارنامه های مالیات بر ارزش افزوده سال ها و کلیه برگ های قطعی و تشخیص مالیات مربوط به سال هایی که کارت بازرگانی تمدید اما به اتاق ارائه نگردیده است
- اصل مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی به آدرس دفتر مرکزی شرکت و یا آدرس کارخانه
- دو قطعه عکس (جدید، تمام رخ ، ساده ، رنگی و با پشت زمینه سفید )
- در صورت استیجاری بودن دفتر کار، ارائه اصل اجاره نامه تمدید شده
- روزنامه رسمی تاسیس و تغییرات شرکت تاکنون
تذکر :
الف) در شرکت های سهامی چنانچه مدت تصدی هیئت مدیره به پایان رسیده باشد ارائه روزنامه رسمی ابقاء مجدد هیئت مدیره الزامی است
ب) درصورت تغییر نوع شرکت علاوه بر ارائه روزنامه رسمی تغییر، ارائه اظهارنامه مربوط به نوع فعلی شرکت صادره از اداره ثبت شرکت ها الزامی است
- در صورت تغییر مدیرعامل علاوه بر سایر مدارک :
الف- اصل کارت ملی مدیرعامل
ب- اصل گواهی عدم سوء پیشینه مدیرعامل جدید
ج- اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان - مدرک تحصیلی معتبر (حداقل دیپلم)
- داشتن حداقل سن ۲۳ سال تمام
- در صورت تغییر آدرس ارائه یکی از مدارک مالکیت ذیل الزامی است:
الف- سند مالکیت شش دانگ به نام شرکت، به آدرس دفتر مرکزی
ب- اجاره نامه محضری معتبر به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی
ج- اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری و هولوگرام به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی - اشخاص غیرایرانی متقاضی کارت بازرگانی علاوه بر ارائه مدارک فوق به استثنای بند ۸ ملزم به ارائه تائید صلاحیت مدیران خارجی از سفارتخانه متبوعشان و ارائه کپی پروانه کار و اقامت به همراه اصل مدرک می باشند
- ارائه مدرک تولیدی معتبر از یکی از وزارتخانه های تولیدی برای واحدهای تولیدی (صنوف تولیدی دارای پروانه کسب مشمول این بند نمی گردند)
- درصورتیکه از تاریخ انقضای کارت بیش از دوسال گذشته باشد علاوه بر سایر مدارک ارائه مدارک ذیل نیز الزامی است :
الف- اصل سند مالکیت شش دانگ به نام شرکت، به آدرس دفتر مرکزی
ب- اصل اجاره نامه محضری معتبر به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی
ج-اصل اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری و هولوگرام به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی
د- اصل کارت ملی مدیرعامل
ه- اصل گواهی عدم سوء پیشینه مدیرعامل جدید از زمان صدور آن ۱ماه بیشتر نگذشته باشد
و- مدرک تحصیلی معتبر (حداقل دیپلم)
ز- اصل گواهی بانک مبنی بر تایید حساب جاری وحسن اعتبار بانکی به نام متقاضی( فقط روی فرم الف قابل قبول است ) با مهر امضای رئیس شعبه ( ضمنا حساب های جاری شتاب مربوط به شهرستان ها در صورتیکه روی فرم ( الف) تایید شده باشد قابل قبول است )
مدارک مورد نیاز جهت تشکیل پرونده تمدید کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
- فرم دال تکمیلی از وب سایت به همراه مهر و امضاء متقاضی
- ارائه اصل کارت بازرگانی در زمان حضور در اتاق
- اصل کارت ملی و در صورت داشتن هر گونه تغییرات در مشخصات سجلی اسکن و بارگذاری تصویر شناسنامه از تمامی صفحات الزامی می باشد
- دو قطعه عکس جدید، تمام رخ، ساده، رنگی و با پشت زمینه سفید
- اصل گواهی موضوع ماده ۱۸۶ق.م.م مربوط به آخرین سال عملکرد مبنی بر بلامانع بودن تمدید کارت بازرگانی در سال جاری به آدرس مندرج درکارت بازرگانی
- اظهارنامه های مالیات بر ارزش افزوده سال ها و کلیه برگ های قطعی و تشخیص مالیات مربوط به سال هایی که کارت بازرگانی تمدید اما به اتاق ارائه نگردیده است
- اصل مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی برای واحدهای تولیدی و صادرکنندگان
- در صورت استیجاری بودن دفتر کار، ارائه اصل اجاره نامه تمدید شده
- در صورت تغییر محل علاوه بر ارائه یک برگ اظهار نامه تغییر آدرس از اداره ثبت شرکت ها، ارائه یکی از مدارک مالکیت ذیل الزامی است
الف-اصل سند مالکیت شش دانگ به نام متقاضی، به آدرس دفتر کار آدرس اظهار نامه.
ب- اصل اجاره نامه محضری معتبر به نام متقاضی، برای محل کار و به آدرس دفتر کار آدرس اظهار نامه
ج- اصل اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری به نام متقاضی، برای محل کار و به آدرس دفتر کار آدرس اظهارنامه - اصل مدرک تولیدی معتبر از یکی از وزارتخانه های تولیدی برای واحدهای تولیدی (صنوف تولیدی دارای پروانه کسب مشمول این بند نمی گردند)
- در صورتیکه از تاریخ انقضای کارت بیش از دوسال گذشته باشد علاوه بر مدارک فوق ارائه مدارک ذیل نیز الزامی است :
الف – اصل گواهی عدم سوء پیشینه
ب- اصل گواهی بانک مبنی بر تایید حساب جاری وحسن اعتبار بانکی به نام متقاضی فقط روی فرم الف قابل قبول است ( با مهر امضای رئیس شعبه) ضمنا حساب های جاری شتاب مربوط به شهرستان ها در صورتیکه روی فرم الف تایید شده باشد قابل قبول است
ج- اصل مدرک تحصیلی معتبر حداقل دیپلم متوسطه مدارک خارج از کشور پس از ارزشیابی توسط اداره دانش آموختگان وزارت علوم مورد پذیرش می باشد
لیست مراکز دریافت استعلام های کارت بازرگانی
در طی مراحل ثبت درخواست لازم است تا متناسب با نوع درخواست، فرم های گواهی از سامانه چاپ گرفته شده و جهت تایید به مراکز مربوطه به شرح زیر مراجعه شود:
- دریافت گواهی عدم سوء پیشینه به دفتر پلیس+ ۱۰مراجعه نمایید.
- دریافت گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم به حوزه مالیاتی محل کار (برای کارت های حقیقی) دفتر مرکزی (برای کارت های حقوقی) مراجعه نمایید.
- تایید فرم حساب و حسن اعتبار بانکی (فرم الف) به بانکی که حساب جاری در آن دارید مراجعه نمایید.
- تایید فرم تعهد و گواهی امضاء (فرم د) به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایید.
- دریافت مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی به شعبه بیمه محل کار(برای کارت های حقیقی) دفتر مرکزی (برای کارت های حقوقی) مراجعه نمایید.
- دریافت اظهار نامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی و گواهی پلمپ دفاتر به نزدیک ترین دفتر پست مراجعه و پس از دریافت دفاتر قانونی (دفتر روزنامه و کل) به اداره ثبت شرکت های محل مراجعه نمایید.
- برای دریافت فرم پیش ثبت نام کد اقتصادی به سایت Tax.gov.irمراجعه نمایید.
- دریافت تایید صلاحیت مدیران خارجی (ویژه مدیرعاملان غیر ایرانی) به سفارتخانه متبوع مراجعه نمایید.
راهنمای ابطال یا تعلیق کارت بازرگانی
ابطال کارت بازرگانی
- ابطال اختیاری ( انصراف )
اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی در صورت انصراف از داشتن کارت بازرگانی میتوانند با ارائه مدارک به اتاقهای بازرگانی و تعاون، اداره کل مقررات صادرات و واردات یا کل بازرگانی استانها تقاضای ابطال کارت بازرگانی نمایند.
- ابطال اجباری
در صورتی که بعد از صدور کارت بازرگانی مشخص شود که دارنده کارت فاقد یک یا چند شرط از شرایط دریافت کارت میباشد و یا بعد از صدور فاقد شرط یا شرایط مذکور گردیده است، وزارت بازرگانی میتواند راساً نسبت به ابطال کارت اقدام نموده و موضوع را به اطلاع اتاق بازرگانی و صنایع و معادن یا اتاق تعاون حسب مورد برساند. در صورتی که این امر برای اتاق بازرگانی، صنایع یا اتاق تعاون مشخص گردد باید موضوع را جهت ابطال به وزارت بازرگانی منعکس نماید. (بند ۶ ماده ۱۰ مقررات صادرات و واردات )
اشخاصی که مرتکب قاچاق شوند طبق ماده ۳۰ قانون امور گمرکی ایران اگر دارای کارت بازرگانی باشند در صورت محکومیت علاوه بر مجازاتهای مربوطه از عضویت اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران یا شعب آن در شهرستانها به طور موقت یا دائم محروم و کارت بازرگانی آنان نیز باطل میشود.
در صورتی که موضوع به دادگاه ارجاع نشده باشد بنا به پیشنهاد گمرک و تشخیص کمیسیون مرکب از نمایندگان وزارت اقتصاد و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اداره کل گمرک ممکن است به صورت موقت یا دایم از عضویت اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران محروم گردند.
تبصره ۱:
محرومیت از عضویت اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران مانع از ترخیص کالایی که طبق مقررات قبل از محرومیت برای گشایش اعتبار شده یا حمل گردیده نخواهد بود. (ماده ۳۰ قانون امور گمرکی) .
تبصره ۲ :
به هر جهت ابطال کارت بازرگانی چه به صورت اختیاری و چه به صورت اجباری توسط اداره کارت بازرگانی، معاونت بازرگانی خارجی و وزارت بازرگانی انجام پذیر است.
لیست مدارک مورد نیاز جهت ابطال و یا تعلیق کارت عضویت و بازرگانی
مدارک مورد نیاز جهت ابطال کارت بازرگانی حقیقی
- تقاضای شخص در ۱ نسخه
- گواهی مفاصا حساب دارائی آخرین سال مالیاتی جهت ابطال (به همراه داشتن برگه های قطعی سال هایی که کارت بازرگانی اعتبار داشته و همچنین ارائه اظهارنامه های ارزش افزوده و یا اظهارنامه های مالیاتی سال های ۹۰ به بعد الزامی است)
- گواهی مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی جهت ابطال (در صورت تولیدی بودن)
- اصل کارت بازرگانی
- اظهارنامه ابطالی ثبت نام در دفاتر بازرگانی در ۱ نسخه از اداره ثبت شرکت ها
مدارک مورد نیاز جهت ابطال کارت بازرگانی حقوقی
- تقاضای شخص در ۱ نسخه
- گواهی مفاصا حساب دارائی آخرین سال مالیاتی جهت ابطال (به همراه داشتن برگه های قطعی سال هایی که کارت بازرگانی اعتبار داشته و همچنین ارائه اظهارنامه های ارزش افزوده و یا اظهارنامه های مالیاتی سال های ۹۰ به بعد الزامی است)
- گواهی مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی جهت ابطال
- اظهارنامه ابطالی ثبت نام در دفاتر بازرگانی در ۱ نسخه از اداره ثبت شرکت ها
- صورتجلسه مجمع عمومی برای شرکت های سهامی عام، خاص و صورتجلسه هیئت مدیره برای سایر شرکت ها مبنی بر ابطال کارت بازرگانی (در صورت عدم انحلال)
- تصویر روزنامه رسمی اعلام انحلال شرکت در ۱ نسخه (در صورت انحلال)
- اصل کارت بازرگانی
مدارک مورد نیاز جهت تعلیق کارت بازرگانی حقیقی و حقوقی
- تقاضای شخص در ۱ نسخه
- اصل آگهی روزنامه مفقودی در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار (نام دارنده کارت [ حقیقی یا حقوقی ] و شماره کارت بازرگانی در روزنامه درج گردد)
- ر و امضاء متقاضی (درصورت تغییر مدیرعامل این فرم نیاز به گواهی امضاء در دفترخانه اسناد رسمی دارد)
- ارائه اصل کارت بازرگانی در زمان حضور در اتاق
- اصل کارت ملی ( در صورت داشتن هر گونه تغییرات در مشخصات سجلی اسکن و بارگذاری تصویر شناسنامه از تمامی صفحات الزامی می باشد)
- اصل گواهی موضوع ماده ۱۸۱ق.م.م مربوط به آخرین سال عملکرد مبنی بر بلامانع بودن تمدید کارت بازرگانی در سال جاری به آدرس مندرج درکارت بازرگانی
- اظهارنامه های مالیات بر ارزش افزوده سال ها و کلیه برگ های قطعی و تشخیص مالیات مربوط به سال هایی که کارت بازرگانی تمدید اما به اتاق ارائه نگردیده است
- اصل مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی به آدرس دفتر مرکزی شرکت و یا آدرس کارخانه
- دو قطعه عکس (جدید، تمام رخ ، ساده ، رنگی و با پشت زمینه سفید )
- در صورت استیجاری بودن دفتر کار، ارائه اصل اجاره نامه تمدید شده
- روزنامه رسمی تاسیس و تغییرات شرکت تاکنون
تذکر :
الف) در شرکت های سهامی چنانچه مدت تصدی هیئت مدیره به پایان رسیده باشد ارائه روزنامه رسمی ابقاء مجدد هیئت مدیره الزامی است
ب) درصورت تغییر نوع شرکت علاوه بر ارائه روزنامه رسمی تغییر، ارائه اظهارنامه مربوط به نوع فعلی شرکت صادره از اداره ثبت شرکت ها الزامی است
- در صورت تغییر مدیرعامل علاوه بر سایر مدارک :
الف- اصل کارت ملی مدیرعامل
ب- اصل گواهی عدم سوء پیشینه مدیرعامل جدید
ج- اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان - مدرک تحصیلی معتبر (حداقل دیپلم)
- داشتن حداقل سن ۲۳ سال تمام
- در صورت تغییر آدرس ارائه یکی از مدارک مالکیت ذیل الزامی است:
الف- سند مالکیت شش دانگ به نام شرکت، به آدرس دفتر مرکزی
ب- اجاره نامه محضری معتبر به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی
ج- اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری و هولوگرام به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی - اشخاص غیرایرانی متقاضی کارت بازرگانی علاوه بر ارائه مدارک فوق به استثنای بند ۸ ملزم به ارائه تائید صلاحیت مدیران خارجی از سفارتخانه متبوعشان و ارائه کپی پروانه کار و اقامت به همراه اصل مدرک می باشند
- ارائه مدرک تولیدی معتبر از یکی از وزارتخانه های تولیدی برای واحدهای تولیدی (صنوف تولیدی دارای پروانه کسب مشمول این بند نمی گردند)
- درصورتیکه از تاریخ انقضای کارت بیش از دوسال گذشته باشد علاوه بر سایر مدارک ارائه مدارک ذیل نیز الزامی است :
الف- اصل سند مالکیت شش دانگ به نام شرکت، به آدرس دفتر مرکزی
ب- اصل اجاره نامه محضری معتبر به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی
ج-اصل اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری و هولوگرام به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی
د- اصل کارت ملی مدیرعامل
ه- اصل گواهی عدم سوء پیشینه مدیرعامل جدید از زمان صدور آن ۱ماه بیشتر نگذشته باشد
و- مدرک تحصیلی معتبر (حداقل دیپلم)
ز- اصل گواهی بانک مبنی بر تایید حساب جاری وحسن اعتبار بانکی به نام متقاضی( فقط روی فرم الف قابل قبول است ) با مهر امضای رئیس شعبه ( ضمنا حساب های جاری شتاب مربوط به شهرستان ها در صورتیکه روی فرم ( الف) تایید شده باشد قابل قبول است )