سامانه افق
طرح افق و هر آنچه که باید درباره آن بدانیم
در راستای اجرای قوانین بالادستی طرح افق ( استاندارد سازی فاکتور و نظارت بر قیمت ) از سال ۱۳۹۹ توسط وزارت صنعت معدن و تجارت راه اندازی شد. بر اساس این طرح کلیه واردکنندگان، تولیدکنندگان، عمدهفروشان و خردهفروشان باید تمامی کالاهای خود را در سامانه مربوطه ثبت نمایند. همه بخشهای زنجیره تأمین (اعم از واردکنندگان، تولیدکنندگان، عمده فروشان و خرده فروشان) ملزم به ثبت خرید و فروش خود در سامانه جامع تجارت و صدور فاکتور الکترونیک خواهند بود.
لازم به ذکر است که در آینده نزدیک، در صورتی که فاکتور الکترونیک در سامانه جامع تجارت (در قالب طرح افق) برای کالاهایی از قبیل تلفن همراه صادر نشود، از فعالسازی آن در سامانه همتا و دریافت خدمات شبکه اپراتوری جلوگیری به عمل می آید. لذا ضروری است واحدهای صنفی مذکور در صورت نداشتن حساب کاربری در سامانه جامع تجارت، در اسرع وقت نسبت به ثبت نام و کسب مجوزهای لازم اقدام نمایند.
اهمیت ثبت نام در طرح افق چیست؟
در طرح افق وارد کننده موظف است به محض اینکه یک دستگاه موبایل وارد می کند. قیمت آن را در سامانه ثبت نماید. همچنین فروشندگان عمده زمانی که از آن ها موبایل خریداری می کنند باید خرید و قیمت خرید خود را در انبار الکترونیکی ثبت کنند. به همین منظور هر زمان که خریدار بخواهد گوشی خریداری کند می تواند به راحتی از قیمت آن اطلاع پیدا کند. و واردکنندگان اجازه دریافت سود بیشتر از ۱۵ درصد را ندارند.
با اجرای طرح افق، یک کد USSD در اختیار خریداران قرار می گیرد. که به کمک آن میتوانند قبل از خرید از قیمت گوشی ها استعلام بگیرند. به همین علت در این طرح هیچ کس نمی تواند گران بفروشد. و تا زمانی که مشتری نخواهد، گوشی فعال نمیشود.
برای درک بیشتر این موضوع می توان این چنین گفت:
کالا های وارداتی، می توانند با هفت مدل مختلف ارز وارد شوند. در طرح افق هنگام ترخیص کالا، وارد.کننده دقیقا مشخص می کند که کالای وارد شده را با چه نوع ارز و چه قیمتی ترخیص کرده است. که همین امر سبب می شود هیچ گران فروشی در هیچ مدلی انجام نپذیرد. علاوه بر این مصرف کننده در بازار با دریافت IMEI موبایل مورد نظر می تواند وارد سامانه گردد، و از قیمت اصلی آن اطلاع یابد. و بدین ترتیب از هر نوع سوء استفاده ای جلوگیری می شود.
تفاوت طرح رجیستری و افق
طرح رجیستری برای مقابله با قاچاق گوشی موبایل و تلفن همراه صورت میگیرد. برای این که تعداد گوشیهای وارداتی در کشور مشخص گردد، و قادر به کنترل بوده و احتکار صورت نگیرد. لازم است که تعداد و آمار دقیق آن ها را دانست. به همین منظور تمامی گوشیها باید طبق طرح افق ثبت گردند.
اگر گوشی خریداری شده در سامانه افق ثبت نشده باشد چه می شود؟
اگر تلفن همراه یا گوشی موبایل هوشمندی در سامانه مربوط به افق ثبت نشود، هنگامی که مشتریان گوشی را خریداری میکنند با مشکل رجیستری مواجه میشوند. به عنوان مثال گوشی آنها در سامانه همتا ثبت نشده و اعلام میشود که این گوشی قاچاق است و رجیستر نخواهد شد.
فیلم آموزشی فرآیند ثبت نام گوشی های موبایل در سامانه جامع تجارت ( طرح افق )
https://www.namasha.com/embed/sUBTZ8wP
چگونه در سامانه افق ثبت نام کنیم؟
ثبت نام در سامانه جامع تجارت بسیار آسان بوده و کافیست مراحل زیر را به ترتیب طی کنید :
گام اول :
در ابتدا باید در سامانه جامع تجارت به آدرس ( www.ntsw.ir ) که سامانه مربوط به طرح افق میباشد اقدام به ثبت نام کنید.
گام دوم :
- در این مرحله اگر واحد تولیدی هستید : نام واحد، اطلاعات تماس و کدپستی خود را ثبت نمایید.
- اگر واحد صنعتی هستید : مجوز تولیدی بهین یاب، شناسه کسب و کار خود را دریافت کنید.
- اگر واحد صنفی هستید : لازم است مجوز تولیدی صنفی خود را انتخاب کنید و شماره صنفی را ثبت نمایید.
گام سوم :
در این مرحله باید واحدهای تولیدکننده و واحدهای صنفی مشخصات انبار و کد پستی خود را وارد نمایند.
گام چهارم:
در این مرحله که ثبت تولید نام دارد باید تولیدکنندگان سال و ماه تولید و انبار مدنظرشان را تعیین کرده و بر اساس شناسه کالا در سامانه تجارت آن را بارگذاری نمایند تا امکان ثبت فروش این محصولات برایشان میسر گردد.
گام پنجم :
نوبت به مرحله ثبت داخلی میرسد و در این مرحله با انتخاب فروش به تاجر یا فروش به مصرف کننده وضعیت فروش را مشخص کنید. لازم به ذکر است که تاریخ سند فروش یا همان فاکتور صادر شده توسط فروشنده باید در این مرحله ثبت گردد و همچنین میتوانید به جای تک تک صورت حسابها یک صورت حساب کلی وارد کنید.
گام آخر :
در آخر نوبت به ثبت فروش صادراتی میرسد. واحدهایی که صادرات انجام نمیدهند ضرورتی برای انجام این مرحله ندارند اما در غیر این صورت طبقه کالا و لیست شناسه کالاها و سپس ثبت کالاها را باید انجام دهند.
جهت مشاهده و دریافت فایل مراحل ثبت نام جهت اجرای طرح افق در سامانه جامع تجارت وارد لینک زیر شوید :
راهنمای ثبت نام در طرح افق ( کالای تلفن همراه )
راهنمای مراحل ثبت نام طرح افق ( سهمیه های مواد اولیه پتروشیمی )
فیلم آموزشی مراحل ثبت نام محصولات پایین دست پتروشیمی در طرح افق
https://www.namasha.com/embed/SbslIdki
مرحله اول : ثبت نام
مراجعه به سامانه جامع تجارت به نشانی ntsw.ir و ثبت نام با اطلاعات شخص حقیقی ( ثبت نام باید با مشخصات مدیرعامل واحد صنعتی یا مالک واحد صنفی صورت گیرد )
ورود به سامانه جامع تجارت، انتخاب منوی ” عملیات پایه ” در سمت راست صفحه و انتخاب بخش “ معرفی شرکت “، وارد کردن اطلاعات درخواست شده و زدن دکمه ” ثبت اطلاعات شرکت “( این اقدام صرفا برای اشخاص حقوقی می باشد و اشخاص حقیقی نیاز به انجام این کار ندارند )
مرحله دوم : ثبت و انتخاب نقش
انتخاب منوی ” عملیات پایه ” در سمت راست صفحه و انتخاب بخش ” بارگذاری صلاحیت ها “، انتخاب زبانه ( tab ) ” استعلام تاجر داخلی “، کلیک بر روی دکمه ” فعالیت تجاری جدید ” و پس از باز شدن فرم مربوطه، وارد کردن ” نام واحد فعالیت تجاری ” که همان نام واحد تولیدی است. انتخاب حوزه فعالیت ” صنایع پایین دستی پتروشیمی ” ، انتخاب نوع فعالیت ” تولید کننده “، وارد کردن ” شماره تماس ” و ” کدپستی محل فعالیت “، فعال کردن تیک ” متعهد به قانون تجارت ج.ا.ا می باشم ” و زدن دکمه “ ثبت اطلاعات “
پس از این کاربر روی دکمه “ افزودن مجوزهای فعالیتی ” کلیک شود.
- چنانچه واحد صنعتی است ” مجوز تولیدی بهین یاب ” انتخاب و شناسه کسب و کار درج گردد.
- چنانچه واحد صنفی است ” مجوز تولیدی صنفی ” انتخاب و شماره صنفی درج گردد.
و دکمه ” استعلام و ثبت ” انتخاب شود.
سپس سمت چپ بالای صفحه از بخش ” نقش تجاری ” نقش تجاری به نقش ” تولید کننده ” تغییر داده شود.
تذکر : در زمان ورود مجدد در دفعات آتی باید نقش ” تولید کننده ” انتخاب شود. |
مرحله سوم : ثبت انبار
برای ثبت انبار در سمت راست صفحه بخش ” عملیات لجستیک داخلی “، ” مدیریت واحدهای انبار ” انتخاب شود، بر روی دکمه “ افزودن انبار جدید ” کلیک شود سپس فیلدهای “ کدپستی ” و ” نام انبار ” ثبت و دکمه “ ثبت ” انتخاب شود. ( محل واحد تولیدی نیز انبار محسوب می شود )
مرحله چهارم : ثبت تولید
از منوی سمت راست، در بخش ” عملیات تجارت داخلی “، بخش ” اظهار تولید ” انتخاب شود و بر روی دکمه “ استعلام از سامانه بهین یاب ” کلیک شود، سپس سال و ماه تولید و انبار مدنظر تعیین ( در صورتیکه چند انبار ثبت نام شده ) و دکمه ” استعلام و ثبت ” انتخاب شود. با این کار اطلاعات تولید ثبت شده در سامانه بهین یاب بر اساس شناسه کالا در سامانه جامع تجارت نیز بارگذاری شده و امکان ثبت فروش این محصولات فراهم می شود.
مرحله پنجم : ثبت فروش داخلی
از سمت راست صفحه در بخش ” عملیات تجارت داخلی “، بخش ” مشاهده موجودی کالا ” انتخاب شود، اگر چند انبار ثبت شده است انبار مدنظر در بخش بالای صفحه انتخاب شود سپس شناسه کالاهای مورد نظر جهت فروش انتخاب شود و بر روی دکمه “ انتقال مالکیت فروش ” کلیک شود.
- انتخاب ” فروش به تاجر ” در صورت فروش به فعال اقتصادی ( شخصی که به منظور کار تولیدی یا تجاری خرید می کند نه مصرف شخصی )
- انتخاب ” فروش به مصرف کننده ” در صورت فروش به مصرف کننده نهایی.
تاریخ سند فروش همان تاریخ فاکتور صادر شده توسط فروشنده می باشد، اگر تاریخ فروش همان روز نیست تاریخ اصلاح شود. کد شناسه ملی خریدار وارد شده و اگر خریدار نقش های مختلفی داشت با هماهنگی وی نقش مناسب انتخاب شود. چنانچه توضیح اضافه ای نیاز هست در فیلد ” توضیح ” درج شود. اطلاعات مورد نیاز در صورتحساب تکمیل و بر روی دکمه ثبت کلیک شود.
با انجام این روال صورتحساب فروش صادر شده و وظیفه فروشنده در خصوص ثبت اطلاعات فروش کامل شده است.
نکته حائز اهمیت : به منظور ساده سازی، امکان ثبت اطلاعات فروش از طریق فایل اکسل در بخش ” انتقال مالکیت / مکان ” نیز وجود دارد تا کاربران به راحتی تعداد زیادی صورتحساب را بتوانند در زمانی کوتاه در سامانه ثبت کنند.
مرحله ششم : ثبت فروش صادراتی
واحدهایی که صادرات انجام نمی دهند نیازی به انجام این مرحله ندارند. در خصوص واحدهایی که صادرات دارند :
- از سمت راست صفحه در بخش ” عملیات تجارت داخلی “، بخش “ اظهار خروج کالا ” انتخاب شود. بر روی دکمه ” اظهار خروج جدید ” کلیک شود. انبار مدنظر انتخاب، اگر تاریخ صادرات همان روز نیست، تاریخ اصلاح شود. از بین گزینه ها ” نوع سند “، ” صادرات ” انتخاب شود.
- پس از کلیک بر روی دکمه ” افزودن کالا “، جهت انتخاب کالا ابتدا ” گروه کالا ” سپس بر اساس کالای صادراتی ” طبقه کالا ” انتخاب شود، از لیست شناسه کالاهای نمایش داده شده موارد مدنظر انتخاب شود و دکمه “ ثبت و بعدی ” انتخاب شود. (امکان انتخاب کالا به صورت مستقیم از طریق ” انتخاب با شناسه کالا ” نیز وجود دارد)
- پس از انتخاب کالاها بر روی دکمه “ ثبت ” کلیک نموده و در لیست اسناد که ردیف جدیدی به آن افزوده شده است بر روی دکمه ” ثبت نهایی ” کلیک شود.