ترخیص کالا با پته گمرکی
منظور از پته گمرکی ( custom release document ) به شرح زیر می باشد :
زمانی که کالای وارداتی هم از نظر تعداد و هم از نظر ارزشی، کالایی تجاری نباشد و صرفا مناسب کارخانه های تولیدی و یا موسسات تحقیقاتی قصد واردات آن به کشور را داشته باشیم می توان آن کالا را به عنوان پته ی گمرکی ترخیص نمود.
برای کالاهای مسافری با یک سقف مالی مشخص، بارنامه ای به منظور خروج کالا از گمرک صادر می شود که به آن پته ی گمرکی می گویند.
در صورتی که قبض انبار را دریافت کرده باشید و تمامی اقدامات لازم برای صدور پته را به انجام رسانده باشید، کالای شما می تواند تنها در عرض چند ساعت از گمرک مد نظر ترخیص شده و تحویل مشتری داده شود.
نام دیگر پته ی گمرکی پته ی مسافری یا تجاری می باشد.
انواع سندهای ترخیص کالا از گمرک
در گمرک دو نوع سند ترخیص وجود دارد :
پته گمرکی برگه سبز
پته گمرکی پتِه گمرکی
برگه سبز : پروانه یا مجوز گمرکی برای کالای تجاری است که به آن برگه سبز می گویند.
پته گمرکی : پروانه یا مجوز گمرکی برای کالای غیرتجاری می باشد که به آن پته گفته می شود.
تفاوت بین پته گمرکی و برگ سبز :
تفاوت بین پته گمرکی و برگ سبز این است که برای ترخیص کالا از طریق پته گمرکی ، نیازی به تنظیم اظهار نامه و ثبت سفارش ندارید. در حالی که ترخیص کالا از طریق برگ سبز به اظهارنامه گمرکی متکی است. در فرآیند ترخیص کالا ، پته گمرکی جزو سریع ترین روش های ترخیص کالا از گمرک محسوب می شود.
در فرایند ترخیص کالا با پته منظور از کالا های غیر تجاری چیست؟
کالاهای غیر تجاری به کالاهایی گفته می شود که از نظر بها و تعداد جنبه تجاری نداشته باشند. این نوع کالاها بیشتر برای تولیدی ها است و به عنوان نمونه در نظر گرفته می شود و ویژگی معامله و کسب سود را ندارد. بر اساس تشخیص گمرک جمهوری اسلامی ایران، پتِه گمرکی برای کالا صادر نموده شده است و با کسب اسناد و مجوزهای مورد نیاز جواز برای ترخیص کالا از گمرک صادر می شود.
نکته :
کالاهایی که به عنوان کالاهای غیرتجاری شناخته شده است و با پته گمرکی ترخیص می شوند دیگر به تنظیم نمودن اظهارنامه گمرکی و ارائه دادن کارت بازرگانی برای طی مراحل ترخیص از گمرک نمی باشد.
برای چه کالاهایی از پته گمرکی استفاده می شود ؟
در این زمان مهم ترین مزیت این است که کالا نیازی به ثبت سفارش ندارد و از لحاظ زمانی و پیشرفت کار خیلی به نفع شماست.
وقتی گمرک این تشخیص را بدهد که کالا جنبه ی تجاری ندارد، پته ی غیرتجاری صادر می شود و در صورت اخذ مجوزهای ضروری مجوز ترخیص را صادر می کند.
به طور کلی برای ترخیص تمام کالاهایی که توسط گمرک، مسافری شناخته شدند نیازی به کارت بازرگانی نداریم.
تغییرات در سیستم گمرک
در سال های گذشته ثبت پته ی گمرکی به روش دستی انجام می شد و نیازی به اظهار نداشت. اما مدتی است که معاونان فنی گمرک موظفند درصورت قبول پته غیرتجاری یا مسافری حتما آن را به صورت الکترونیکی سامانه جامع امور گمرکی اظهار کنند.
تخلف در روند پته
با توجه به اینکه در سال های گذشته در ترخیص پتِه گمرکی غیرتجاری مخصوصا در روش حمل و نقل هوایی به شدت تخلفات متعددی صورت می گرفته و بیشتر این تخلفات، به دلیل عدم ثبت اطلاعات صحیح کالا بوده است، درحال حاضر در فرایند بازرسی کالا و ترخیص پته های گمرکی سخت گیری های زیادی اعمال می شود. در زمان ترخیص برای جلوگیری از تخلف در روند پته های گمرکی، صاحب کالا می بایست به صورت الکترونیکی کالای خود را اظهار کند.
ارزش و حجم کالا برای صدور پته ی گمرکی
برای کالاهای وارداتی با ارزش کمتر از ۱۰۰۰ دلار، برای اشخاص عادی و برای شرکت های تولیدی یا دانش بنیان تا سقف ۲۰۰۰ دلار امکان ترخیص کالا بدون کارت بازرگانی وجود دارد . جهت ترخیص قطعات یدکی ماشین آلات، معاونین فنی حتی تا سقف ۲۰٫۰۰۰ دلار نیز ، بدون نیاز به دریافت مجوز ثبت سفارش کالا ، می توانند اقدام به ترخیص کالا به صورت پته مسافری و تجاری کنند.
مسافرهایی که قصد ورود کالا به کشور را دارند، تنها یکبار در سال می توانند تا ۸۰ دلار کالا همراه خود بیاورند که این کالا باید دارای شرایط زیر باشد :
تجاری نباشد
ممنوع نباشد
انواع کالاهایی که به گمرک امانات پستی وارد می شوند ( غیرحضوری )
هدیه و سوغاتی برای اشخاص حقیقی
لوازم مربوط به کالاهای مسافری
نمونه کالا برای واحدهای تحقیقاتی
از آنجایی که ترخیص از طریق پتِه گمرکی نیاز به اظهارنامه و ثبت سفارش ندارد، تمامی عملیات گمرکی و مجوز ترخیص کالا پشت قبض انبار ثبت می شود.