ارزش کالای صادراتی
نحوه تعیین ارزشِ گمرکی کالاهای صادراتی
ارزش گمرکی کالا های صادراتی :
براساس تفاهمنامه همکاری بین گمرک جمهوری اسلامی ایران و سازمان توسعه تجارت ایران، تعیین ارزش کالاهای صادراتی، به سازمان گمرک ایران محول شد.
هر کالای صادراتی دارای قیمتی است که قبلا توسط مرجع رسمی دولتی تعیین شده و به صورت فهرست قیمت های صادراتی در اختیار گمرک، بانک و سایر سازمان ها قرار میگیرد.
ماده ۱۶ قانون امور گمرکی :
ارزشِ گمرکی کالای صدوری، عبارت است از قیمت فروش کالا برای صدور به اضافه هزینه بیمه، باربری و حمل و نقل و سایر هزینههایی که به آن کالا تا خروج از قلمرو گمرکی تعلق میگیرد و از روی سیاهه و اسناد تسلیمی صادرکننده تعیین میگردد. در صورت عدم ارائه اسناد و یا نامتناسب بودن ارزش اظهار شده به دلایل مستند، گمرک ارزش کالای صدوری را با استعلام از مراجع ذیربط و براساس قیمت عمده فروشی آن در بازار داخلی به اضافه هزینههایی که تا خروج از قلمرو گمرکی به آن تعلق میگیرد تعیین مینماید.
تبصره :
تشخیص نامتناسب بودن ارزشِ گمرکی مانع از صدور کالا نیست و گمرک میتواند با اخذ تعهد، رسیدگی به ارزش را به بعد از صدور موکول نماید مگر در مواردی که صادرات کالا منوط به پرداخت عوارض صادراتی برمبنای ارزش کالا باشد.
نکته: در صورتی که ارزش کالای صادراتی شما در لیست موجود نبود می بایست چه فعالیتهایی را دنبال کنید؟
کارشناسان گمرک در هنگام ارزیابی اظهارنامه صادراتی، وضعیت آخرین قیمتها و تغییرات احتمالی را از طریق ارزش اعلامی بررسی می کنند و در صورت نبود قیمت پایه صادراتی، ضمن بررسی ارزش اظهارشده توسط صاحب کالا با درج عبارت فاقد هرگونه اعتبار جهت تسهیلات صادراتی از جمله جوایز صادراتی و واردات در مقابل صادرات و… بر روی پروانه و اظهارنامه صادراتی، صادرکنندگان می بایست ظرف مدت ۴۸ ساعت نسبت به ارسال اسناد و مدارک مربوطه از قبیل ( تصویر متن و ظهر اظهارنامه صادراتی، لیست عدلبندی ، کاتالوگ، فاکتور خرید در صورت وجود و جواب آزمایشگاه برحسب نوع کالا) را جهت تعیین ارزشِ گمرکی صادراتی به دفتر بررسی و تعیین ارزش گمرک اقدام کنند و از ارسال به دفتر خدمات بازرگانی سازمان توسعه تجارت ایران خودداری کنند.
کالاهای مشمول عوارض صادرات صرفاً پس از تعیین و اعلام ارزش توسط دفتر بررسی و تعیین ارزش قابل صدور خواهد بود.
ارزشِ گمرکی کالای صدوری، عبارت است از : قیمت فروش کالا برای صدور به اضافه هزینه بیمه حمل ، باربری و حمل و نقل و سایر هزینههایی که به آن کالا تا خروج از قلمرو گمرکی تعلق میگیرد و از روی سیاهه و اسناد تسلیمی صادرکننده تعیین میشود (در حقیقت همان ارزش CIF کالاست).
در صورت عدم ارائه اسناد یا نامتناسب بودن ارزش اظهار شده به دلایل مستند، گمرک ارزشِ کالای صدوری را با استعلام از مراجع ذیربط براساس قیمت عمده فروشی آن در بازار داخلی به اضافه هزینههایی که تا خروج از قلمرو گمرکی به آن تعلق میگیرد، تعیین میکند.